Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Fotoğraflar

Fotoğraflar

17 Aralık 2015 Perşembe

Kadıköy 'ün Kiliseleri -1

Agia Eufemia Rum Ortodoks Kilisesi


Kadıköy'de ;

Agia Efufemia Kilisesi ( osmanağa çarşı meydanı ) , 
Agia Triada Kilisesi ( Bahariye caddesi ) ,
Agios Georgios Kilisesi ( Yeldeğirmeni ) , 
Agios Ioannis Hiristosmos Kilisesi ( Kalamış eski vapur iskelesi karşısı ) 
                                                                                                                                       
olmak üzere 4 Rum Ortodoks kilisesi var.







Bunlardan biri olan Kadıköy Osmanağa çarşısı meydanındaki Agia Eufemia kilisesi,             1694 de Kadıköy Metropoliti Gabriel tarafından yaptırılmıştır. Kilise ,Chalkedonlu (Kadıköy) azize eufemia'ya ithaf edilmiştir.

Azize Eufemia kimdir ? Chalkedonlu zengin bir ailenin kızı olan azize euphemia, Hristiyanlığın kabul edilmediği ve baskı – zulüm altında öldürüldüğü büyük takip yıllarında ( Kapadokya yılları da diyebiliriz herhalde ) bu inancı yüzünden MS. 303 de öldürülmüştür. Naaşı ailesi tarafından Chalkedon'un dışında bir yere gömülmüş, Hristiyanlığın Bizans'da imparator Constantinus zamanında resmen din olarak tanındığında ise mezarının bulunduğu yere ailesi bir martirion yaptırmış.

MS. 451 de Chalkedon ‘da (Kadıköy ) toplanan Hristiyanlık tarihinin dördüncü ekümenik konseyi (Chalcedon Konseyi ) onu ortodoks aleminin koruyucusu (aziz / Saint ) ilan etmiştir. Aynı konsülde ölüm tarihi olan 16 eylül de yortu günü olarak kabul edilmiştir. Bu tarihi, hem doğu hem de batı kiliseleri yortu günü olarak kabul etmişlerdir.

( Keşke Kadıköy belediyesi , iskele meydanındaki yaptığı o tuhaf çadırlardaki yemek satıcıları günlerini tertiplemek yerine  Kadıköy ‘de yapılan bu 4 ncü Ekümenik konseyini " Chalcedon konseyi " güzelce bir değerlendirebilse Kadıköy 'ümüz için ! )                              





Çarşıdaki mevcut kilisenin antik agia eufemia kilisesinin bulunduğu yer ile hiçbir ilgisi yoktur .Bizans devrinde burada agia basis manastırı bulunuyormuş. Daha sonra agia euphemie metropolitlik manastırı olarak kullanılan bina zaman içinde yıkılmıştır. Bugünkü kilise 1694 de yeniden yaptırılmıştır. 1830'da Rus mali desteği ile büyütülmüştür.
Zaman içinde bakımsız kalan bina 1993 de metropolitanlık desteği ile yenilenmiş ve 1 nisan 1993 de yeniden ibadete açılmıştır.

                      


Kilise kapalı yunan haçı plânındadır. Ortada yüksek kasnaklı bir kubbesi bulunur. İçeride gümüş kaplı ikonalar vardır. kilisenin sağ arkasında taş çan kulesi vardır.


                        

İbadet ve ziyarete açıktır.....Özel izinle fotoğraf çekebilirsiniz.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder